hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Knight Online'a yasak çevrimiçi oyunlara vergi!

    Knight Onlinea yasak çevrimiçi oyunlara vergi
    expand

    Türkiye’de aylık milyonlarca dolar ciroya ulaşan özellikle yurt dışı kaynaklı internet oyunlarının vergilendirilmesi konusunda yeni bir adım atıldı.

    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesindeki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), binlerce üyesi bulunan online oyun sektörünün vergilendirilmesi için Maliye Bakanlığı’na başvurdu.

    Yakın gelecekte en karlı ve eğlenceli sektör haline gelmesi öngörülen online oyun sektörü, tüm ülkelerde genişliyor. Online oyunlar, her ülkeden sayıları binlere ulaşan ücretli üyelerden ilgi görüyor.

    Türkiye’de de özellikle yurt dışı kaynaklı online oyunlar 13-20 yaşındaki gençler başta olmak üzere geniş kesimlerin ilgisini çekiyor. Sektördeki büyüme, beraberinde vergi kayıplarını da getiriyor.

    Sektörde milyonlarca doların vergilendirilmeden yurt dışına çıkışından rahatsız olan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, online oyun sektörünün yakından izlenmesi ve vergilendirilmesi için ilk girişimini yaptı.

    Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, sektördeki vergi kayıplarının her geçen gün artması nedeniyle önceki gün Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurduklarını bildirdi.

    "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele edilmesi Hakkında Kanun"un 23 Mayıs 2007’de yürürlüğe girdiğini, bu konudaki "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in de 30 Kasım 2007’den itibaren uygulanmaya başlandığını anımsatan Şimşek, online oyun sektörünü yakından izlediklerini belirtti.

    Knight Online

    Şimşek, bu çerçevede, Türkiye’de binlerce ücretli üyesi olan K2 Network Inc. şirketine ait "Knight Online" adlı internet oyununun vergilendirilme olmadığı için internet kafelerde oynatılmasının TİB ve İçişleri Bakanlığı’nca yasaklandığını belirtti.

    Şirketin, vekilleri aracılığıyla Ankara 4. İdare Mahkemesi’nde açtığı yürütmenin durdurulması işleminin reddine ilişkin mahkeme kararına itirazda bulunduğunu kaydeden Şimşek, itiraz dilekçesinde, söz konusu şirketin "2006 yılı Türkiye cirosunun 3 milyon 842 bin, 2007 Türkiye cirosunun da 8 milyon 958 bin dolara ulaştığı, 2008 yılında ise Türkiye aylık cirosunun 1 milyon doların üzerine çıktığı" bilgisinin yer aldığını belirtti.

    Bu tablodan da anlaşıldığı üzere, sektörden kazanılan milyonlarca doların, vergilendirilmeksizin yurt dışına çıktığını vurgulayan Şimşek, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan konunun vergilendirme boyutunun değerlendirilmesini ve gereğinin yapılmasını istediklerini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow